BAM blijft last hebben van zwakke marges bij opdrachten uit het verleden en van een onderdekking van de algemene kosten in Nederland.
Dat blijkt uit het handelsbericht dat het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Nederland donderdag presenteerde.
BAM presenteerde een gecorrigeerd resultaat voor belastingen over de eerste 9 maanden van dit jaar van 15 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 24,2 miljoen euro.
Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden toont het resultaat een gemengd beeld. “De negatieve resultaten in de sectoren Bouw & Techniek en Infra worden gecompenseerd door de sectoren Vastgoed en Publiek-Private Samenwerking (PPS).”
De topman bevestigde de verwachting dat het resultaat voor belastingen, afschrijvingen en herstructureringskosten dit jaar uitkomt op circa 20 miljoen euro.De herstructureringskosten bedragen dit jaar tot nu toe 10,6 miljoen euro. Deze post zal in het vierde kwartaal en volgend jaar verder oplopen.
Woningbouw heeft het zwaar
Bij Bouw & Techniek daalde de omzet uit de Nederlandse activiteiten, vooral in de woningbouw. Het verlies in Nederland heeft volgens BAM betrekking op een aantal opdrachten die zijn aangenomen onder "zeer moeilijke marktomstandigheden''. Bovendien leverden de klussen onvoldoende op om de kosten van de uitvoer te dekken. Bij het Britse deel van de sector daalde de omzet ook, terwijl de inkomsten in België stegen.
De omzet bij Infra was stabiel ondanks regionale verschillen. De voornaamste omzetgroei werd gerealiseerd in het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate in Ierland, terwijl in België en buiten Europa sprake was van een daling.
BAM slaagde er na een lange periode in om bij het onderdeel Vastgoed het aantal verkochte huizen die het bedrijf zelf ontwikkelde flink op te krikken. De toename, van 910 stuks naar 1424, werd gerealiseerd in en rond de grote steden. "De regionale vastgoedmarkten staan nog steeds onder druk."
'Geen negatieve verrassingen'
Het aandeel BAM was donderdag kort na de handelsaanvang één van de uitblinkers in de MidKap. Volgens Rabobank was dat te danken aan het uitblijven van negatieve verrassingen in het handelsbericht van het bouwconcern.
Rabo was vooral te spreken over de stijging van het aantal verkochte woningen die BAM zelf ontwikkelde met 56 procent tot 1424 stuks. "Het onderstreept de sterke positie van BAM's projectontwikkelaar AM in de Nederlandse woningmarkt en zou de huizenbouw in 2015 een steuntje in de rug moeten geven", aldus de bank.
Ook de prestatie van de infra-divisie was "duidelijk beter dan de markt voorzag'' met een operationeel resultaat van 13,8 miljoen euro. Rabo rekende hier op 10,1 miljoen euro en stelde dat de gemiddelde verwachting op 3,9 miljoen euro lag.
Gestegen woningverkoop
Rabo noemde het operationele verlies bij Bouw & Techniek van 8 miljoen euro "enigszins teleurstellend'', maar verwacht dat de situatie mede dankzij de gestegen woningverkoop zal verbeteren in 2015.
BAM herhaalde dat de winst voor belastingen, bijzondere posten en herstructureringskosten dit jaar rond 20 miljoen euro zal uitkomen. Rabo meent dat die prognose "wat aan de conservatieve kant'' is gezien de 15 miljoen euro in de eerste 9 maanden. De bank rekent zelf op 32 miljoen euro over heel 2014.
Winstherstel in 2015
Voor de Belgische bank KBC waren de resultaten van BAM min of meer in lijn met de verwachtingen. KBC rekent op een bescheiden winstherstel bij BAM in 2015 "omdat de algemene kwaliteit van de orderportefeuille nog altijd niet bevredigend is vanwege oude projecten met een bovengemiddeld risicoprofiel".
Bij nieuwe projecten zijn de marges volgens de bank dun vanwege de intense concurrentie in de sector.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl